30 juli 2009

Klar

Klar. Jo igår faktiskt. Jag tillhör ju den där gruppen som måste smälta intryck efter att ha avslutat en bok eller film. Såg av en händelse att Bryce Dallas Howard ska ersätta Lefevre som i Viktoria i film nr tre som ju råkar vara "Eclipse". Intressant. Det lär väl glädja maken som varit svag för henne sen vi såg "The village"(Älskar den filmen). Hon kan spela otroligt bra i vissa roller men ni vet att behöva byta ut aktörer är inte alltid en höjdare.

 Boken var lite förutsägbar men jag älskade den också. När man läser serier blir man så nära karaktärerna att jag får separationsångest. Nu ligger "Breaking Dawn" där och lockar mig med sitt vackra svarta och blodröda hölje. Jag hör hur den viskar "Kom, kom". Men om jag läser den nu har jag inget att se fram emot bokmässigt på ett bra tag. För engelska grammatikböcker har just nu inte riktigt samma lockelse som Alice Cullen och co.

29 juli 2009

Eclipse

Har inte skrivit på nån dag men jag har börjat läsa Eclipse av Stephenie Meyer. Så om ni vill mig något är jag i Forks, USA. : )

Vi hörs när jag landar igen.

26 juli 2009

Kalas

Ja idag har familjen varit uppdelad på två kalas . Maken och minsta har fikat hos svägerskan Kattis som blev 34 år. Grattis. Och själv tog jag med modern och for på Caspers kalas i Edsbyn. För den oinvigde kan jag avslöja att han är son till min äldsta vännina och då talar jag inte om hennes ålder utan antal år vi känt varandra. 33 år, helt otroligt nog. Skam till sägandes hade jag ännu inte sett sonen trots att han nu blev två år. Men han var ett ljuvligt barn och kalaset var himla spännande för oss två långväga ifrån. Nu fick vi återse Suz lillasyster vilken ni kan se med hennes make Pär och son Willy nånstans här nere. Sen kära mormor Lena och morfar Rune. Åren går insåg jag då. Man minns ju hur det var när man var liten och sprang runt getterna där på deras hemgård eller när man åkte på hölass bakom traktorn. (Var vi den sista generationen som fick uppleva det tro ?)
Sen måste jag ju visa ett kort på födelsedagsbarnet och hans storebror Felix, tror att farbror Niclas skymtar där med. Sen var ju som sagt vänninans ingifta stora släkt där med svärfäder,svägerskor och allt möjligt. Kul också att återse Felix snälla pappa Mats. Måste bara visa Suz superfina egenhändigt dekorerade adventskalenderskåp(19 bokstäver hm.) trots att det är fel säsong. Hon är ju så händig det lilla stycket.

Jag har många nostalgiska minnen från min barndom angående Edsbyn. Jag har Roger och Agneta Strandberg att tacka för många ljusa och glada minnen. Suz föräldrar alltså. Jag var där i stort sett alla lov mellan sex till sexton års ålder. Har tänkt på det ofta att det faktiskt är så. Familjen Alexsson -Strandberg var min familj också i många år. Men som tjejerna i Dixie Chicks sjunger så är det förflutna " A long time gone, and it ain't coming back again".

Film

Ja nu har jag sett den film som jag förvägrades i november av snikna filmbolag. Harry Potter and the half-blood prince. Tänker inte skriva vad jag tyckte för det blir lite spoileralert då men som vanligt sveptes jag iväg till filmernas magiska värld. Min mor som var barnvakt höjde ett ögonbryn när hon såg att jag hade klätt upp mig för att gå på bio. Fast jag tycker att det är självklart. För mig är det en högtidstund när jag utnyttjar möjligheten att ändra mitt medvetande till att byta verkligheten mot magi. När jag har sett en film som verkligen fångar mig är det bara så jobbigt när den tar slut och man ska åka hem till allt som är precis som vanligt. Det måste vara en lightversion av hur barnen i Narnia kände när de fick lov att återvända till sitt vanliga liv i England efter att ha varit kungar och drottningar i Narnia.

När jag var barn hade jag världens coolaste grannar tyckte jag. Det var Kurt och Margit Sörman som ägde bion i Mora då. Världens snällaste människor. Och jag hade turen att ha världens snällaste låtsaspappa som älskade film. Som ni förstår borgar en sån kombination för ganska mycket matineér. Det var så underbart att gå in i salongen, klappa träbocken som stod framför duken och sen sätta sig och njuta av "Tarzan" eller vad som nu visades.

En del personer tror jag tycker att jag borde se lite mer vuxenfilmer. Drama, verklighetsbaserade helst. Men det kommer jag aldrig hemfalla åt. Jo ibland ser jag någon enstaka film åt det hållet av en slump. Och jag försäkrar er att det är inte för att jag tycker att sådana filmer är dåliga som jag undviker dem. Tvärtom. Bra att filmer som "Lilja forever" görs men be mig inte att byta min egen vardag mot en hemskare. Jag vet att livet är grymt. Det är därför det hamnar pengar i rädda barnen-sparbössor och jag är medlem i SNF o.s.v.
Jag kanske inte vill ha mer bilder i mitt inre som ökar känslan av förtvivlan, nej jag vill ha hopp och mirakel därför ser jag hellre på fantasy än Lars Norén. Återigen "Magic is might"

24 juli 2009

Varför har man aldrig med kameran ?

Har nu i kväll kommit hem efter en nöjestur till kupolen. Duktiga Nova hade sparat ihop pengar själv för att köpa Hannah Montana kläder. Jo visst fanns det en uppsättning men i storlek 164. Nåja barnet köpte den ändå fast den var lite stor. Nyss har hon hållit konsert för sina beundrande föräldrar. Sol är hennes manager : ) På vägen ner hamnade vi i en bilkö för det hade tyvärr varit en bilolycka före Insjön. Sen såg vi en odling i form av en Sverige flagga. Och en gädda hade någon hängt på Borlängeskylten. Dessutom hittade vi i Blg en supermysig lekpark vid geologiska museumet. Så fin. Plus att alla jänkarbilar hade ansträngt sig att hitta matchande husvagnar i gammal stil, vackrast var en röd underbar husvagn med tillika tjusig bil som gjorde mig grön (röd he he) av avund. Så varför hade vi inte kameran med oss. Så är det alltid.

På kupolen shoppade vi faktiskt inte särskilt mycket. Presenter åt en kalaspojke på snart 2 år, godis åt oss själva, byxor åt solstrålen och of course Hannah-kitet. Sol var lite fixerad vid att hitta ett nintendo ds till vrakpris så hon mässade om det halva tiden. Men hon lugnade sig när vi kom till lekparken. Vad det gäller min lilla stora flicka känns det som att jag ibland kämpar en hopplös kamp. Så fort vi lyckas hjälpa henne med en sak sker något annat som omkullkastar oss.
Eller som Hannah sjunger:

"There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

20 juli 2009

Redan skoltrött

Blä för alla krångligheter man råkar ut för bara för att man ska plugga. Högskolan Dalarna imponerade inte på mig sist jag var där och de fortsätter att spä på mina fördomar. Jag vill ha en enkel beskrivning hur jag får tag på litteraturlistor, scheman och någon människa man kan prata med på riktigt. Jag vill inte gå igenom allt på deras hemsida för att få fram minsta småsak.

.Jag vill inte vara med i en studentkår riktad till 19-åringar som bara vill dricka sprit. Jag vill att Sverige ska fungera under semestertiden också. Någon människa måste väl finnas som vet någonting. Men för all del det är ju likadant inom alla sektorer. Man ska inte vilja ha kontakter med myndigheter, bli sjuk eller ha något skolärende mellan midsommar och kräftskivornas intåg.

Vansinnig känns som en understatement för mitt tillstånd just nu. Hur ska en person som jag som nyss lärt sig maila ta sig igenom tre år på högskola. Jag får chansa och hoppas på det bästa. Vad nu det skulle vara, suck !

19 juli 2009

Lite bakis


Jäpp en flaska mousserande rosé är så trevligt på kvällen men dagen efter sätter den sig i kroppen på ett helt annat sätt än den gjorde dagen innan. Var hos vänninan J och tittade på hennes nyinköpta hus. Hon och hennes syster skulle ut på bal på slottet men jag är ju Askungen så min pumpa hämtade hem mig runt klockan tolv.

 Som vanligt blir det intressanta och trevliga diskussionen när det blir flickor+vin ; ) Men är huvudet dumt får kroppen lida. Jag kanske inte hade behövt den sista drinken. I dag har jag tagit med juvelerna, maken samt Isunda syskonen till mitt nya favvocafé i Nusnäs. Både Sol och Daniel har startat egna bloggar vilket ni kan se på min länklista. Sol är hamsterbloggare och Daniel kommer utöva sin åsiktsfrihet på sitt eget personliga vis. Just nu springer storasyster omkring och är ängslig så jag ska leka mamma nu.

16 juli 2009

I dag har jag lagat thailändska fiskkakor till middag. Sols kompis såg rädd ut när ordet kakor dök upp. Hon tyckte nog vi hade vidriga ingredienser till vårt fikabröd. Nej skämt åsido smakade de bra med nypotatis och mangochutney-yoghurt till. Sen fortsatte thaitemat när syster Emme kom med bananer direkt från sin thailändska styvmormors trädgård. De var små, obesprutade och smaken var helt olik de man köper här i Sverige. Min lillasyster är modig hon. Jag tilläts klippa hennes hår idag. Blev inte så pjåkigt. Fick mig att tänka på att jag ofta klippte lillebror Js' hår när han var tonåring. Jag önskar att jag hade lärt mig att göra uppsättningar för det är ganska kul att pilla med andras hår. Jag kan inte ens göra inbakade flätor :( Min svägerska Ida är jätteduktig på sånt och hon får tamigtusan ge mig en kurs i konststycket snart. Fiskkakorna fick jag från Anna Bergenströms bok "Kärlek, oliver och timjan". Mina favorit inspiratörer i köket är som följer;
1. Anna Bergenström Hennes bästa bok är "Vinterns goda ting". Julhärlig bok.
2. Leila Lindholm Älskar min vackra kakbok "A piece of cake". Leila är så sexig i köket, grrr.
3. Martha Stewart Kvinnan- ikonen
4. Lena Linderholm Jäpp det är trubaduren Göstas mångsidiga fru.
5.Nigella Lawson "Shake that healthy butt. Baby got back"(Sir-mix-a-lot)

14 juli 2009

Tjusig


I dag känns allt lite lättare. Måste säga att som det verkar så är personalen på H&M Mora den hittills trevligaste av alla klädaffärerna. Jag dissar inte de andra men de här damerna är vänliga, helt tvärtemot min fördomar om tjusiga flickor så är de inte högfärdiga eller så. Vilket leder mig till min nästa tanke. Steget från tjusig till attraktiv är inte långt. Vad tycker jag själv är tilldragande på en annan kvinna ? Så jag har gjort en liten lista på tjejer med med extraordinära grejer. (My good vad jag är vitsig.)
1. Marilyn Monroe
2. Gwen Stefani
3.Dita von Teese
4.Angelina Jolie ( Jaja himla med ögonen ni jag gillar A iaf)
5.Miranda Richardson

Det finns väldigt många söta, vackra, gulliga och råfula kvinnor. Alla lika mycket värda. Om vi så är magra, trivsamt feta eller normalbyggda finns det märkligt nog alltid någon som tycker att just vi är fina. Men handen på hjärtat så tror jag att för att vara fin måste man känna sig fin. Så nu arbetar vi på självbilden pojkar och flickor.

13 juli 2009

En vanlig dag

Lovely. Dagen startade med att jag kom till jobbet sju (7). Notera detta s j u . Men väl där ringer chefen till en kollega som talar om för honom som det var, att det stället jag skulle städa släppte in personal halv nio. Men som ni säkert anar var även detta fel. Naturligtvis var det klockan nio.
Japp. Men jag tar betalt för två timmar slöande mellan 7 och9. Vilket jag vänligt men bestämt sade till min oorganiserade chef
.
Men vädret slog om och blev ljuvligt. Grillade , satt ute och åt så jag är beredd att förlåta honom. Samlade sen mina mest doftande blommor. Pion, lavendel samt nyponros och gjorde av detta ett ljuvligt fotbad. Ibland låtsas jag nämligen att jag inte är allergisk mot allt som finns och chansar på att det ska gå bra. Ok jag blev lite täppt och luftrören känns lite åtsnörda. Men som ni vet "ibland går fantomen på gatorna som en vanlig man".

Spend all your time waiting for that second chance. For the break that would make it okay.
There's always some reason to feel not good enough. And it's hard at the end of the day.

Sarah McLachlan

12 juli 2009

Söndagsångest


I was bruised and battered I couldn't tell what I felt
I was unrecognizable to myself.

Bruce Sprimgsteen
Eftersom dagens tema inte är glädje ska jag fortsätta klaga. New Moon-trailern. Sällan har jag sett en så intelligensbefriad trailer. Jag tyckte boken var bra och hade sett fram emot att se tvåan fast jag vet att filmer aldrig blir lika bra som bokförlagorna. Men verkligen, se inte trailern. För om filmen kommer att vara sevärd kommer trailern bara avskräcka er.
Harry Potter and the half-blood prince går upp på bio om tre dagar men en sann HP-nerd går inte på premiären. (Och en sann HP-nerd vet varför.) Hoppas att den är värd att vänta på bara. Vill inte ha något antiklimax efter den här förseningen. Sen vill vi att vår käre "Ron" tillfrisknar ;)
Jag har stark söndagsångest. Vill inte. Vill inte . Tänk jag hade kunna sitta bredvid mina kära gamla jobbarkompisar nu om jag inte var så här besvärlig. Suck. Vad är en bal på slottet ?

11 juli 2009

Kakmått

Jag brukar jämt tänka att jag är en person som inte värderar saker, prylar och pynt. Att jag är lite befriad från så världsliga ting. Men så insåg jag att om min ipod gick sönder skulle jag bli handikappad. Man kan väl inte jobba, träna eller städa utan musik i öronen? Eller vad skulle hända om min älskade gitarr brann upp. Hur skulle jag kunna leka popstjärna då ? Så kom jag på att jag tom samlar på saker fast jag inte "visste" om det. Böcker. Kokböcker, fantasy och sagor. Sen sist men inte minst mina kakmått. Jag älskar lite annorlunda bakformar och cutters. Blev överlycklig över en röd springform med hjärtavtryck som mor gav mig fast jag visste att jag skulle få den. Jag har visserligen bara 54 st cutters men vill alltid ha mer. Så nu får ni se några stycken.

Natt

Fullmånen lyser blekt i sommarnatten när jag tar adjö av väninnan M. Nu är jag ensam med mina tankar och mig själv. Som vanligt har vi avhandlat universums mysterier. (Mest oss själva och våra egenheter :) ). Så nu kommer de välkända funderingarna vem har jag blivit och vad ska jag göra resten av livet ? Natten har alltid så märklig inverkan på mitt sinne. Tur att jag vanligtvis sover då så hjärnan slipper mina bryderier. Den här veckans städjobbande har knappast stärkt självkänslan eller upplevelsen av meningsfullhet.

Gud jag vet ju att du finns där. Vi har kännt varandra länge nu. Så tycker inte du som jag att det är dags att ta vår relation ett steg längre. Japp du vet vad jag menar. Låt mig leva ett liv fyllt av tacksamhet för att du lät mig vinna några fantasiljoner på spel och dobbel. För den som säger att pengar inte är viktiga har aldrig lärt sig att ibland betyder de FRIHET.

Kram och godnatt alla mina systrar och bröder på denna vår jord

09 juli 2009

Spel

i min familj gillar man att spela spel. (Märk väl att jag inte skrev Jag.) Det ska ju vara trevligt. Men när ungarna sitter och säger "Du onda människa " till varandra när den ena gör så att den andra inte kan lägga ut sina kort eller bryter i hop för att man förlorar då undrar jag hur kul det är med familjestunder som dessa. Det får mig att minnas när jag och småbröderna spelade monopol. Nej jag hatade spel redan då men de gillade det och jag var en snäll syrra, så jag offrade mig och var med. Alla spelomgångar började med att minstingen Kjelleman snyftade och sa "Jag kommer att förlora, jag vet det." Jag och broder J brukade titta på varandra och sucka i samförstånd. Den där sucken betydde "ok vi låter honom vinna igen". Sen slutade alla spelomgångar med att jag försökte fuska mig till att förlora så att jag skulle slippa spela. Så man kan säga att jag och J har bäddat för K-mans tro att han är oövervinnerlig ;) Sen blir man vuxen och får barn och inser i sin fasa att ens "nya" familj är lika speltokig som den första. Det enda som är kul är frågesportsspel. Allra helst Trivial Pursuit. För det enda jag är riktigt duktig på här på jorden är värdelöst vetande. Som t ex att Guden Tors fru har hår av guld och varför man får hjärnfrys av glass, fundera på det ni.

07 juli 2009

Lista

Nu har jag kommit in i en manisk list period. Så idag ska jag plåga er med min serie topp lista. Jag kan inte ranka dem utan det är lite olika vilket humör jag är på som avgör vem som är bäst.
1. Fantomen Jag samlade på Fantis i unga år men tröttnade lite när de gick över till färg.
2. Nemi Hon är så snygg, så cool och jag känner många gånger en inre släktskap. Jag är tyvärr inte lika stylish utvändigt. Men hoppet är det sista som dör. Snart färgar jag håret svart ;)
3. Knasen Jag och Knasen körde samma stil på gymnasiet. Lika energiska. (Inte)
4. Larson Har ni sett hans kor eller höns så vet ni.
5. Dylan Varför lade de ned mysteriejägaren Dylan snyft. Den hade allt. Groucho Marx som assistent, monster och snygg kille som huvudperson.

Hemma nu har barnen kompisar här och maken blir surare och surare över allt liv, stök och sull som fyra barn lätt framkallar. Jag själv är lite pms-ig och trött. Tisdagar är alltid värsta dagen när man jobbar. ( Jo ok, jag börjar vänja mig. Men bara lite.)

05 juli 2009

AC

Jo vindarna växlar. Kära svärmor lånade igår ut sin bil med ac i. Oh vilken skillnad i mående och humör den gjorde för oss . Hjärnan börjar fungerar lite smått igen. I natt somnade Sol typ tio över tolv och hon sa i samma veva att hon kände sig bättre i oron. Hoppas det håller i sig. Jag och flickorna for iaf till makens släkt i Orsa för att säga hej till Tomas och Elisabet som varit i Ghana ett par år. Nova och Sol fick några jättefina portmonnäer i återvunnet matrial (chica jag är avis) samt inbundna anteckningsböcker. Jag och svägerskan Kattis fick träbestick. Allt från Ghana naturligtvis. Självklart fick vi fika åxå :)

Senare for hela familjen plus lillebror Kjelleman till Isunda för att fira lite sen midsommar. Vi "missade" resningen men inte fikat och tipspromenaden. Den hade Malin iscensatt. Folkets mening var att det var svåra frågor men det ska det väl vara annars är det ingen sport. Trevligt hur som helst.

Afrikanska Prylar


Maken och Brorsan i Isunda

01 juli 2009

Nyckelpiga

Nova mölar in bulle

I dag har jag räddat livet på en nyckelpiga som höll på att drunkna i Orsasjön. Samt lagat två semifreddo till efterrätt. Vidare har jag blivit erbjuden ett städjobb hela juli månad som min granne, arbetsförmedlaren har ordnat. Missförstå mig inte, visst vill jag ha en inkomst men att städa i sommarvärmen känns mindre lockande. Ni vet vet lika väl som jag att som arbetslös är man en bonde på en schackplan. Suck.

Var hos mamsen och systrarna igår. Deras lägenhet är något svalare än vårt hus. Måste dela med mig av pelikans gulliga klänningar. Jag undrar hur många klänningar hon har sytt i år. Hon försörjer tygstugan iaf.Hur kommer det sig att både Emme och Pelikan är så sjukt duktiga med nål och tråd när jag var syslöjdlärarnas hatobjekt. Iag har vi badat två gånger. Sista gången hade vi med oss lingvisten Malin som just nu slumrar på min soffa. Mulet nu men vattnet var varmt. I morse åskade det och blixtrade när vi fikade vid strandkanten.